Kérdése van? Hívjon minket! +36707710477

BLOG

Futóbicikli 2 éves kortól

2018.02.23 21:43

Futóbicikli 2 éves kortól már ajánlott a gyermekeknek, de mire figyeljünk a vásárlás során?

Milyen méretet válasszunk?

Mik a főbb ismérvei a megfelelő futóbiciklinek?

Futóbicikli 2 éves kortól? Sok szülő és nagyszülő teszi fel a kérdést, vajon mikortól lehet a kisgyermeknek futóbiciklije. A válasz kicsit összetettebb, mint gondolnánk. Nem annyira életkor, mint méret kérdése. Sokféle fajta futóbiciklit találhatunk, márka, vázkialakítás, vázmagasság és egyéb adatok alapján. Nincs egyértelmű szabály.


A méretválasztás csak az egyik igen fontos tényező, függ a gyermek alkatától, de függ a fejlődési szintjétől is. A bátrabb, belevalóbb gyermeknek hamarabb igénye támad a nagyobb mozgástérre és az a futóbicikli használatával, korábban teljesülhet, mint azoké a gyermekeké, akik inkább bújósabbak az anyukához.


Általánosságban elmondható, hogy a futóbicikli 2 éves kortól már magabiztosan használható, ez a 12 colos méret, de van kisebb, 10 colos futóbicikli méret, ami a kisebb, 1,5 éves korú gyermekek testi felépítésének is megfelelnek.


2 éves gyermek és a neki való futóbicikli méretei


Ahhoz, hogy a gyermeknek megfelelő méretű futóbiciklit válasszunk két méretet kell megismernünk. Ez pedig a kerék méret és a váz mérete.


A kerékméret az ilyen idős gyermekeknél az átlagos 12 colos méret, amely megegyezik a legkisebb gyermekbicikli méretével. Ettől azonban lehet eltérő, néhány gyártó cég gondol a még kisebb gyermekekre is és a 10 colos kerékkel rendelkező futóbicikli is beszerezhető.


A vázméret már egy összetettebb kérdés. Lehet alacsony és magas a vázfelépítés, itt a nyereg leengedésével lehet játszadozni. Amire itt érdemes gondolni alapszabályként, az a gyermek
belső lábhosszának mérete, azaz hány cm combtőtől a talpig. Ha ez a szám megvan, akkor már könnyű a dolgunk. Mérjük le a nyereg legalsó állása és a talaj közötti távolságot, és egyből kiderül, hogy biztonságosan leér-e a gyermek lába, vagy sem.


A futóbicikliben az a nagyszerű, hogy a gyermekek saját maguktól, a saját tempójukban, kis lépésekkel kezdve éreznek rá a sebesség varázslatos izére, ezért ha megfelelő méretű futóbiciklit választunk gyermekünknek, már a 2 éves gyermek is megízlelheti a szabadság
érzését, a száguldás örömét, a magabiztosságot, és az önfeledt szórakozás élményét.