Kérdése van? Hívjon minket! +36707710477

BLOG

Fékkel vagy fék nélkül?

2018.03.03 15:58

Azt már az elején érdemes leszögezni: egy 2-3 éves gyermek még kevés tapasztalattal rendelkezik, kiszámíthatatlan reakcióidővel reagál hirtelen fellépő váratlan helyzetekben és nem tanulta még meg az esés szabályait sem.

Ebből adódóan a futóbicikli attól lesz biztonságos, ha szülőként odafigyelünk rá, és biztonságos körülmények között használja a gyermek. 

Bár eredetileg fék nélküli találmány, de…

Kétségtelen tény, hogy a futóbicikli eredetileg fék nélküli találmány. A tervezők már az első futóbiciklik megálmodása során is egy alapfelismerésből indultak ki. A gyermek számára a jármű használatakor a biztonságot elsősorban az jelenteni, ha leér a lába a földre. Megfigyelték ugyanis, hogy vészhelyzetben, vagy hirtelen egyensúlyvesztés esetén tudat alatt pontosan ezt a megoldást választják. A futóbicikli ebből adódóan sík – esetleg enyhén lankás – területen teljesen biztonságos fék nélkül is. A futóbicikliken alkalmazott fék ellen szólna az is, hogy az olyan gyerekek, akik első ízben ülnek futóbiciklire, még koruknál fogva nagy valószínűség szerint nem képesek megfelelően használni a kéziféket. Nem elsősorban az jelenti a gondot, hogy nem tudnak elég erőt kifejteni a kezükkel. Sokkalta inkább a mozgás összehangolásának képessége az, ami problémát jelenthet. 2-2,5 éves korban még nem tudják megosztani figyelmüket a fékezés, egyensúlyozás, kormányzás között. 1-2 évvel később viszont változik a helyzet!

Nem árt, ha futóbiciklin is van!

A fentiekből is kitűnik, hogy futóbiciklizés közben, ilyen kis korban még az egyensúly megtartására összpontosít a gyermek. 2-2,5 éves korban a fék annyira még nem játszik szerepet, mert igen ösztönösen használják a lábukat. A tapasztalatok ellenben azt mutatják, hogy 3 éves kor felett egyre nagyobb szükség van a fékre. Ebben az életszakaszban már kiismerik a futóbiciklit, nő a bátorságuk, nagyobb sebességre ragadtatják magukat, így értelemszerűen csak nagyobb erővel tudnak megállni. Ez pedig időben a kereszteződésekhez hasonló veszélyes helyeken az esetek többségében nem megy fék nélkül! Fékes futóbiciklire tehát ekkor már igenis szükség lehet, arról nem is beszélve, hogy a normál biciklire való átálláshoz is szükségük lesz a fék helyes használatának elsajátítására.